10 doelen voor deze ramadan
- Wees bescheiden in je eet- en drinkgewoontes
We doen het bijna allemaal: zodra de tijd aanbreekt om het vasten te verbreken, proppen we ons vol met eten en drinken totdat we ons nauwelijks meer kunnen bewegen. Degenen die dit doen, weten dat het geheel in tegenstrijd is met de geest van ramadan[1], waarin we zelfbeheersing dienen te leren en niet genotzucht. Probeer je aan de profetische regel voor eten te houden: vul je maag met eenderde voedsel, eenderde water en eenderde ruimte voor lucht, zelfs in ramadaan.
- Geef een euro per dag uit aan liefdadigheid, of vijf of tien…
Profeet Mohammed (vzmh[2]) was te allen tijde vrijgevig, maar des te meer in ramadan. Open je hart en graaf dit jaar iets dieper in je portemonnee. Zelfs minder dan een euro per dag vormt uiteindelijk een mooi bedrag. Het maakt niet uit wat je kunt geven, het gaat om de intentie.
- Leer vier nieuwe soera’s (hoofdstukken uit de Qoer’aan)
Het uit je hoofd leren van hoofdstukken lijkt vaak een ontmoedigende taak, maar het helpt om het in stappen te doen. Aangezien er vier weken zijn in ramadan, kun je elke week proberen een hoofdstuk te leren. Begin met een korte, gemakkelijke. Zodra je begonnen bent zul je de smaak te pakken krijgen en misschien de erop volgende week een langer hoofdstuk willen leren.
- Ga naar de tarawih gebeden
Doe op zijn minst je best om de tarawieh[3] gebeden in de moskee te bidden. Alleen bidden is prachtig, maar gezamenlijk bidden is fantastisch. De gemeenschapszin is een onderdeel van de zegeningen van ramadan. Mis het dit jaar daarom niet. Als het je niet lukt om elke dag te gaan, probeer het dan minstens eenmaal per week.
- Woon het tarawih gebed bij waarin de recitatie van de Qoer’aan wordt voltooid
Bel de dichtstbijzijnde moskee op om erachter te komen wanneer de imaam de recitatie van deQoer’aan in het gebed zal voltooien[4]. Woon dit niet alleen bij om een deel van de recitatie van de Qoer’aan in het gebed te horen, maar ook om aan de hartverscheurende smeekbeden die erop volgen deel te nemen.
- Stop met schelden en/of roddelen
Het is moeilijk om niet tegen iemand uit te varen als diegene je kwaad maakt. Of je nu een scheldwoord uit of over iemand roddelt tegen je familie of vrienden, je weet dat dit niet de door Allah[5] goedgekeurde manier is om stoom af te blazen. In ramadan, wanneer we onze spiritualiteit willen versterken, moeten we de djihaad (strijd/streven)[6] aangaan met onze slechte gewoontes.
Probeer dit eens: zet ergens een doosje neer en telkens als je jezelf erop betrapt te schelden of te roddelen, doe je er wat geld in. Het kan een euro zijn of minder, het gaat erom dat je een bedrag kiest wat als straf voelt. Aan het einde van de maand kun je het geld weggeven aan een goed doel of een cadeau kopen voor degene over wie je het meest geroddeld hebt.
- Bel of stuur een e-mail aan je familieleden
Je zou denken dat door de gemakkelijke toegang tot e-mail, lage beltarieven en goedkope belkaarten etc., men in deze tijd meer contact houdt met familie en vrienden. Het tegenovergestelde is waar, aangezien iedereen opgaat in het dagelijkse leven.
Het versterken van de familiebanden en het houden van contact met vrienden is onderdeel van de manier van leven van een moslim, een handeling waarmee Allah zeer tevreden is. Bel deze ramadan je familie en vrienden op, of stuur hen minstens een (digitale) ramadan kaart om te vragen hoe het vasten gaat.
- Ga op technologie-dieet
Zelfs als je in de IT werkt, kun je dit doen. Vermijd het lezen van persoonlijke e-mail en het surfen op het internet tijdens het vasten. Nadat je je vasten hebt verbroken, ga naar tarawieh in plaats van achter de computer te gaan hangen. Hetzelfde geldt voor de televisie. Het gaat erom dat je je best doet om deze maand je volle aandacht aan je spiritualiteit te schenken.
- Lees dagelijks vijf minuten Qoer’aan. Slechts vijf, niet meer en niet minder…
Zelfs als je het gevoel hebt dat je absoluut geen tijd hebt, zet een wekker (op je telefoon) en ga op zoek naar een relatief stille plek. Je kunt de eerste bladzijde lezen die je openslaat of een bepaalde volgorde aanhouden, dat is jouw keuze. Het gaat erom dat je in de maand van deQoer’aan toenadering tot Allah zoekt middels Zijn openbaring.
- Vergeef eenieder die je gekwetst heeft
Heb je nog steeds een rot gevoel over je ruzie van vorig jaar met een vriend? Ben je nog steeds boos over wat je echtgeno(o)t(e) zei in een verhitte discussie? Of heb je een bittere smaak overgehouden aan de manier waarop je ouders je als kind behandelden? Laat je boosheid en pijn deze ramadan los en vergeef degenen die jou gekwetst hebben. Het schenken van vergiffenis is niet alleen gezond voor het lichaam, maar tevens goed voor de geest.
In ramadan zijn er tien dagen die gewijd zijn aan Allah’s vergiffenis, moeten wij simpele mensen dan ook niet vergeven?
Als je het moeilijk vindt om iedereen te vergeven, vergeef dan ten minste drie mensen.
Vertaling: Dar al-Tarjama (www.daraltarjama.com)
[1] 9e maand van de islamitische maankalender.
[2] Vrede en zegeningen van Allah zij met hem (sall’ Allahoe alaihi wa sallam).
[3] Extra gebed in de avond, welke in ramadaan wordt verricht.
[4] Elke avond wordt er in het tarawih gebed een deel van de Qoer’aan gelezen, zodat men op het einde van de maand ramadaan de Qoer’aan volledig heeft uitgelezen.
[5] Het woord ‘Allah’ is de Arabische term voor God. Hoewel het woord vaak aan de islaam toegeschreven wordt, wordt het niet alleen door moslims gebruikt: Arabische christenen en joden gebruiken dit woord om naar de Enige God te verwijzen. Het Arabische woord geeft iets nauwkeuriger dan de Nederlandse term uitdrukking aan de unieke eigenschappen van de Enige God. Het Arabische woord ‘Allah’ heeft geen meervoudsvorm, de Nederlandse term heeft dat wel. Het woord ‘Allah’ heeft ook geen connotatie wat betreft het geslacht. Allah is de God die door alle profeten aanbeden werd, van Adam, Noach, Abraham, Mozes en Jezus tot Mohammed.
[6] Elk streven omwille van Allah die persoonlijke, fysieke, intellectuele of militaire inspanningen vergt, voor gerechtigheid en tegen onrecht.
‘Kleine djihaad’: vechten om mensen tegen aanvallen of onderdrukking te beschermen. In een dergelijk gevecht, mogen geen vrouwen, kinderen of onschuldige burgers betrokken worden en natuur noch infrastructuur beschadigd worden.
‘Grote djihaad’: innerlijke strijd van de ziel tegen het slechte en verleidingen.