Amr Khaled

 

 

Amr Khaled

Helmi Mohamed Amr Khaled is geboren op 5 september 1967. Hij heeft accountancy gestudeerd aan de universiteit van Cairo. In 2001 heeft hij diploma gekregen van een Islamitische instituut. Momenteel is hij met een onderzoek bezig voor de universitiet in Wales. In de jaren 90 gaf hij lezingen in verschillende moskeeën. Dit deed hij naast zijn fulltime baan als accountant.  In 1998 verruilde hij zijn baan voor fulltime preken op satelliet zenders (Iqrah).

Amr Khaled verwerpt extremisme en keurt de acties van Osama bin Laden af.Hij kondigde aan dat de Arabische moslims in vrede willen leven in co-existentie met het Westen. His main teachings remain the same as those before him in more modern media, talking about everyday actions to get closer to Allah such as honesty, humbleness, and being polite.Dit op basis van de Islam. De samenleving moet veranderen door kennis van de Islam. Naast kennis is van wezenlijk belang dat datgene wat men leert ook toepast en zo zijn eigen ik verbeterd en ook de samenleving. De Islam leert de mens, eerlijkheid, vriendelijkheid, beleefdheid etc. De Islam is de motivatie om de gemeenschappen en de naties te ontwikkelen. Zijn primaire doelgroep in Islamitische landen zijn de jongeren in de middenklasse. Volgens Khaled zijn zij het meest geschikt om de Islamitische wereld te veranderen.

Sommige tegenstanders bekritiseren Amr Khaled dat hij geen geleerde is en niet bevoegd is lezingen te verzorgen. Amr Khaled geeft aan dat hij slechts predikt (lezingen verzorgd) en zich niet bezig houdt met fiqh zaken (jurisprudentie)Amr Khaled is onlangs gekozen als nummer 13 van ‘s werelds meest invloedrijke mensen van Time Magazine en zesde meest invloedrijke intellectueel in de wereld door Prospect Magazine.He was also chosen as number 6 in Foreign Policy Magazine’s 2008 list of The World’s Top 20 Public Intellectuals.Hij werd ook gekozen als nummer 6 in Foreign Policy Magazine’s lijst Foreign 2008 van The World’s Top 20 Openbare intellectuelen.