De verplichting tot het haasten naar berouw van Allah

Vrees Allaah, geachte moslims, echte vrees, vrees Allaah de verhevene.

En weet ow aanbidders van Allaah, dat jullie Heer, de mens zo heeft geschapen dat het in de aard van de mens is, om fouten te maken en tekortschiet in de verplichtingen richting zijn Heer. De fouten worden niet verdubbeld, terwijl de goede daden wel verdubbeld worden door zijn Heer, dit toont de overweldigende weldaden en gunsten van Allaah.

 

Allaah zegt

مَن جَاء بِٱلْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاء بِٱلسَّيّئَةِ فَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ[الأنعام:160]

 

‘’Wie een goede daad verricht, zal tienmaal de beloning krijgen, maar wie een slechte daad verricht zal alleen een daaraan gelijke vergelding ontvangen: hun zal geen onrecht worden aangedaan.’’ (5:160)

 

En zoals overgeleverd is door Ibn Abbaas, de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

Allaah heeft de goede punten en minpunten geschreven. Wie een goede daad overweegt en het daarna niet uitvoert, voor hem schrijft Allaah deze goede punt volledig. En als hij de goede daad wel uitvoert, schrijft Allaah deze voor hem op als tien goede punten, die vervolgens tot 700 keer vermenigvuldigd wordt, en als hij overweegt een slechte daad te verrichten en hij voert het niet uit, voor hem schrijft Allaah het op als een geheel goed punt, als hij het wel uitvoert, schrijft Allaah slechts een minpunt. Overgeleverd door Al-Bukhary

 

Allaah heeft ervoor gezorgd dat wij vele daden kunnen verrichten, om goede punten te verkrijgen en dat wij doormiddel van veel verplichte aanbiddingen onze zondes vergeven worden en wij in status bij Allaah stijgen. Dus doormiddel van vele soorten aanbidding, verkrijgen we –en ‘’hassanaat’’ (beloning) en onze zondes worden vergeven, het mes snijdt aan beide kanten als het ware. Zoals overgeleverd is in de hadeeth door Abu Hurayra, dat de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: ‘’de vijf (verplichte) gebeden, het vrijdaggebed tot het volgende vrijdaggebed, de ramadan tot de volgende ramadan, zijn reden tot vergeving van de zondes er tussen, behalve de grote zondes.(overgeleverd door moslim)

 

Abu Hurayra heeft in een andere hadeeth overgeleverd, dat de profeet (vrede zij met hem) gezegd heeft: ‘’Imaan (taalkundige betekenis) geloof, bestaat uit 73 takken of onderdelen, het allerhoogste onderdeel van imaan is de geloofsgetuigenis, het laagste onderdeel van imaan, is het verwijderen van een obstakel op de openbare weg en schaamte is een onderdeel van imaan.’’ Overgeleverd door Moslim en Bukhary

 

In een andere hadeeth heeft de profeet (vrede zij met hem) gezegd: onderschat nooit een goede daad, al is het slechts, je broeder in het geloof ontmoeten met een glimlach op je gezicht.

 

Allaah heeft ons daarnaast ook begunstigd door het berouw wat we kunnen tonen voor onze zondes. Het berouw bevat al al het geluk en al het succes voor de moslim. Allaah heeft gezegd: وَتُوبُواْ إِلَى ٱللَّهِ جَمِيعاً أَيُّهَ ٱلْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ[النور:31$

En wendt u allen tezamen tot Allah, o gelovigen, opdat gij moogt slagen.(24:31)

 

Berouw is het terugkeren naar Allaah, het met spijt en gebroken hart terugkeren naar Allaah en het zoeken van tot Allaah van het verboden. Berouw is het, met spijt verlaten van zondes en het haasten naar tevredenheid van Allaah.

 

Berouw behoort tot de grootste vormen van aanbidding en meest geliefde voor Allaah. Degene die het zich eigen als levensstijl eigen maakt zal succesvol zijn en slagen in het wereldse leven en hiernamaals.

 

Het feit dat Allaah erg blij wordt met het berouw van zijn dienaren, zou voor ons voldoende eer moeten zijn. Zoals overgeleverd is door Annas en de hadeeth is te vinden in Albukhary: de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: Allaah is nog blijer met het berouw van zijn dienaar, dan dat iemand van jullie (in de woestijn) zijn kameel met al zijn voorziening zou verliezen (voorziening wordt eten en drinken mee bedoeld), hem zoekt totdat hij moe wordt en onder een boom slaapt en als hij wakker wordt, hij zijn kameel bij zijn hoofd treft, en hem bij zijn touw grijpt en zegt: Ow Allaah jij bent mijn dienaar en ik ben jouw Heer, hij maakte deze fout uit enorme blijdschap. Allaah is nog blijer met het berouw van zijn dienaar dan deze die zijn kameel met voorziening weer heeft teruggevonden.

 

Berouw is een aanbidding met de ledematen en het hart. De dag dat Allaah zijn dienaar vergeeft en zijn berouw accepteert, is de grootste dag in het leven van de dienaar. Dit zien we ook terug in het verhaal van Ka’b bin Maliek, het verhaal van de vergeving van Allaah voor zijn berouw nadat hij achter gebleven was bij de slag van Taboek dat de profeet (vrede zij met hem) tegen hem zei:’’Wees blij met de beste dag van jouw leven sinds je geboorte.’’ (overgeleverd door Al-Bukhary en Moslim)

 

In het tweede gedeelte van de khoetba heeft de imaam onder andere het belang van smeekbedes besproken. Zo zei hij dat we ons bij iedere daad van aanbidding, moeten vasthouden aan smeekbedes. Want Allaah verhoord de smeekbede van iedere dienaar in nood en iedere dienaar die vraagt. Allaah heeft in de koran gezegd:

: وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنّي فَإِنّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِى وَلْيُؤْمِنُواْ بِى لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ[

 

En wanneer Mijn dienaren u over Mij vragen, zeg dan: “Ik ben nabij. Ik verhoor het gebed van de smekeling, wanneer hij Mij aanroept.” Daarom moeten zij naar Mij luisteren en in Mij geloven, opdat zij geleid zullen worden. (2:186)

 

Moge Allaah ons leiden naar hetgeen Hij van houdt.