Het wereldse en de dood

 

 

 

Allah heeft ons de reden van onze schepping laten zien, Allah heeft gezegd:

خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالإِنْسَ إِلا لِيَعْبُدُونِ  [ الذاريات: 56 : وَمَا].

En ik heb de djinn en de mens alleen geschapen om mij te aanbidden.

 

En zo heeft hij ons ook laten zien wat de reden is van de schepping van de ‘’dunya’’, dat hij als een plek van test heeft gemaakt, Allah (swt) zegt:

 

اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ غَيْثٍ أَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرّاً ثُمَّ يَكُونُ حُطَاماً وَفِي الْآخِرَةِ عَذَابٌ شَدِيدٌ وَمَغْفِرَةٌ مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانٌ وَمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ

 

Weet, dat het wereldse leven, alleen spel, vermaak, praalvertoon, pochelij onder elkander, wedijver in vermeerdering van rijkdom en kinderen, is als de regen waardoor het plantenleven de kwekers verblijdt. Dan droogt het op, gij ziet het geel worden en vergaan. En in het Hiernamaals is er een strenge straf en Allah’s vergiffenis en welbehagen. En het leven dezer wereld is niets anders dan een zaak van begoocheling. (Surah alhadeed)

 

En dit wordt bevestigd door de saheeh hadeeth die overgeleverd is door athirmidy, de profeet sws heeft gezegd: Als de wereld, een vleugel van een vliegje waard zou zijn, voor Allah, dan had hij geen ongelovige een slokje water gegeven.
Deze wereld is niets waard bij Allah, niet eens een vleugel van een vlieg, daarom adviseerde de profeet (sws) zijn geliefden om niet tevreden te zijn met het wereldse, zoals zijn advies voor AbdulAllah ibn Ommar, zoals overgeleverd in saheeh El-Bukhary: ‘’’Wees in het wereldse als een vreemde, of een reiziger. ‘’

 

De slimmeriken, wijzen, zijn degenen die de werkelijke status van dit huis kennen, dus hebben ze geploegd en gezaaid en in het hiernamaals hebben ze geoogst.

 

Het is dus verplicht om dit fundament duidelijk te maken, het is niet onze bedoeling om afkeer van dit wereldse te wekken, noch om iemand die hard werkt voor het wereldse af te stoppen.

 

Maar het wereldse is de zaaigrond voor het hiernamaals.

Het wereldse is slechts een tijdelijke plek waar we doorheen moeten alvorens we aankomen bij het eeuwige. Weet ow broeder, dit is de waarheid, wees je bewust dat het wereldse slechts tijdelijk is, beperkt door de lotsbestemming, haar einde is onvoormijdelijk.

 

Dan zullen de oprechten sterven….; en de niet oprechten sterven.

Dan zullen de mujahidien sterven; en de blijvers sterven.

Dan zullen degene die zich verheven door tawheed sterven; en degene die zich lieten vernederen door stervelingen sterven

De trotsen die geen kleinering accepteren zullen sterven; en ook de lafaarden die zich vastklampen aan het wereldse tegen elke willekeurige prijs zullen sterven

 

Een ieder zal sterven!!.

 

 

Allah heeft gezegd:

كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ {26} وَيَبْقَى وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَام [الرحمن:26-27].ِ

26. Al hetgeen is, zal vergaan. 27. En er blijft alleen het gezicht van uw Heer, de Bezitter van Heerlijkheid en Eer. (Surah Arrahmaan)

 

het is van belang dat deze werkelijkheid ingegroefd raakt in hart en geest. Het is de werkelijkheid die duidelijk verkondigt wordt;

Alles zal vergaan, behalve de Koning de Levende die niet sterft.

Het is de waarheid die het leven van de gehele mensheid behelsd, door aanbidding en nederigheid voor Allah.

 

Het is de werkelijkheid die er ons iedere moment aan doet herinneren, door de woorden van Allah:

وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهاً آخَرَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ {88

88. En roep naast Allah geen andere God aan. Er is geen God naast Hem. Alles is vergankelijk behalve Zijn Aangezieht. Aan Hem is de heerschappij en tot Hem zult gij worden teruggekeerd. (Surah Al-qasas)

 

Beste broeder, herinner je deze werkelijkheid en vergeet het niet, want de profeet sws heeft ons bevolen om het (de dood) te herinneren in de saheeh hadeeth, die overgeleverd is door athirmidy, annasaie, albayhaqie, al haqiem en andere, op gezag van de zoon van Ommar, dat de profeet (sws) heeft gezegd: ‘’ Noem de breker van genietingen vaak!’’ hier wordt de dood mee bedoeld.

 

De waarheid is dat je zult sterven en dat Allah de Levend is die niet sterft. De waarheid is dat je bij je dood, engelen van barmhartigheid of bestraffing zult zien.

En de waarheid is dat je graf oftewel een tuin uit de tuinen van de hemel is of een gat uit de gaten van de hellen.

 

Allah zegt:

كَلَّا إِذَا بَلَغَتْ التَّرَاقِيَ {26} وَقِيلَ مَنْ رَاقٍ {27} وَظَنَّ أَنَّهُ الْفِرَاقُ {28} وَالْتَفَّتِ السَّاقُ بِالسَّاقِ {29} إِلَى رَبِّكَ يَوْمَئِذٍ الْمَسَاق(سورة القيامة)

 

Ja! Als de ziel van de stervende tot de keel zal opstijgen, 27. En er zal worden gezegd: “Wie is de geneesheer?” 28. Dan weet hij dat hij scheiden moet.
29. En wrijft (in doodsangst) het ene been tegen het andere. 30. Dan wordt (hij) tot uw Heer gedreven. (Surah al-qiyama)

 

De artsen gingen om hem heen staan, zei wensen iets en de Koning der koningen wenst iets anders.

 

De artsen gingen om hem heen staan, een ieder van hen doet zijn best om hem te genezen

 

Maar ze weten niet meer hoe??

 

Zijn gezicht werd geel, zijn kleur verdween, koud werden zijn ledematen, star werd zijn huid, hij begint een verschrikkelijke kou te voelen die kruipt naar zijn handen en voeten.

 

Dan kijkt hij tijdens het sterven op, dan ziet hij dat de kamer waarin hij zit, de ene keer als heel eng en een andere keer smaller dan het oog van de naald.

 

En een keer kijkt hij op, en ziet hij zijn familieleden van hem weggaan en de andere keer dichtbij komen. Hij is in complete verwarring!

 

Wie hij??!! De engel des doods!! De engel des doods zit bij zijn hoofd!! en wie zijn zij die neerdalen vanuit de lucht??!!

 

Hij ziet ze met zijn ogen, het zijn engelen!! Wat zijn ze?? Engelen van barmhartigheid of engelen van bestraffing??

 

O wat zal de engel des doods zeggen?!!

 

Zal hij nu tegen mij zeggen, o goede ziel, komt naar buiten tot de barmhartigheid van Allah en tevredenheid van de Heer van de hemelen en aarden.

 

Of zal hij zeggen;’’o jij slechte ziel, treedt naar buiten tot de vervloeking van Allah en zijn bestraffing??!!