Nasiha

 

 

O moslims, het beste waarmee de harten tot leven komen en de zielen tot rust, zijn de woorden van Allah en zijn boodschapper, Allah zegt:

 

 : هُوَ الَّذِى بَعَثَ فِى الأُمّيّينَ رَسُولاً مّنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ ءايَاتِهِ وَيُزَكّيهِمْ وَيُعَلّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِن كَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِى ضَلَلٍ مُّبِينٍ [الجمعة:2  ].

 

Hij is het Die onder de ongeletterden een boodschapper heeft verwekt die Zijn tekenen onder hen verkondigt en hen zuivert en hun het Boek en de wijsheid onderwijst, ofschoon zij voorheen in openbare dwaling verkeerden.  (Surah joemoe3a)

 

Een van de wonderen die de profeet (sws) van Allah heeft gekregen is zijn eigenschap, dat hij met weinig woorden veel kan zeggen, met een beperkt aantal woorden kan hij dingen van grote betekenis zeggen. Het is zelfs mogelijk dat hij met één woordje de gehele islaam omvat, zoals zijn gezegde:’’ Ihsaan is dat je Allah aanbidt net alsof je hem ziet’’.  De hadeeth is overgeleverd door muslim en bukhary op gezag van Omar.

 

Onder zijn gezegdes met slechts weinig woorden die zeer veel waarde hebben is zijn gezegde: ‘’Het geloof is nasiha (advies), de metgezellen zeiden; voor wie o boodschapper van Allah? Hij zei: voor Allah, zijn boek, zijn profeet, en de leiders van moslims, en het (algemene) moslimvolk .’’  De hadeeth is overgeleverd door muslim op gezag van tamiem adariy)

 

De uitleg van het woord nasiha (advies) dat in deze hadeeth is gebruikt door de profeet (sws), is het respecteren van de rechten van degene die geadviseerd wordt, en deze rechten kunnen woorden, handelingen en hartneigingen zijn. Alhataby zegt over het arabisch woordje nasiha, dat het een zuivere intentie betekent.

 

Dus de profeet (sws) vatte de gehele religie samen als dat het nasiha (advies) is. Advies voor Allah zoals de geleerden hebben vermeld: betekent het aanbidden van alleen Allah, zonder aan hem deelgenoten te kennen. Het uitvoeren van Allah zijn geboden, het wegblijven van Allah zijn verboden. Het betekent dat je alleen op Allah vertrouwt en alleen Allah om hulp vraagt en  berouwvol terugkeert  tot alleen Allah, dit alles behoort tot  advies voor Allah, wat ik zojuist in de hadeeth had genoemd. De nasiha voor Allah betekent ook dat we geloven in zijn namen en eigenschappen, zonder ze te vergelijken met zijn schepping en zonder ze te beperken of ze een andere betekenis of naam geven. En dat je gelooft dat hij één is en dat alleen hij de schepping bestuurt en alles voorbestemd.

 

Wat betreft advies voor Zijn boek, houdt in, het geloven dat het van Allah is, het volgen van de bevelen die erin vermeldt zijn en het wegblijven van de verboden die erin vermeldt zijn. Zonder twijfel is dit ‘nasiha’ voor het boek van Allah. Het houden van de koran, het verheerlijken van de koran, en het uiterst inspannen om het te begrijpen en ernaar te leven.

 

En het advies voor zijn boodschapper, houdt in dat men in hem moet geloven, zoals de geleerden hebben gezegd: dat je al zijn geboden uitvoert of opvolgt, wegblijft van de zaken die hij afraad of verbied en dat je gelooft in hetgeen hij verkondigd heeft. Het lezen en leren over zijn leven en sunnah, het volgen van zijn sunnah in innerlijk en uiterlijk en het houden van hem, meer dan jezelf, en je familie. En verder het verdedigen van zijn sunnah en het verspreiden van zijn boodschap.

 

Wat betreft het advies voor de leiders van de moslims, houdt in dat we ze moeten gehoorzamen en niet in opstand tegen ze moeten komen en dat we ze moeten adviseren met het goede.

 

Het advies voor het volk (moslims), houdt in dat moslims elkaar moeten adviseren, en met name wat betreft aqeeda en tawheed.  En elkaar het goede wensen, hetgeen wensen voor je broeder wat je voor jezelf wenst.  Barmhartig is met de kleine moslim, respect heeft voor de ouderen. Dat hij zijn broeders moet helpen op de waarheid en ze hetgeen leert dat goed voor ze is en ze herinnert aan het goede en het slechte afkeurt.

 

Advies geven betekent echter niet dat je iemand in het bijzijn van anderen adviseert, want dat is iemand belachelijk maken en geen advies, zoals een aantal van de sellef zeiden.

 

Advies geven behoort tot het gedrag van boodschappers, profeten en gelovige moslims. Allah zegt over de profeet ‘’Nuh’’:

 أُبَلّغُكُمْ رِسَالاتِ رَبّى وَأَنصَحُ لَكُمْ وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ [الأعراف:62]،

 

“Ik breng u de woorden (berichten) van mijn Heer en geef u oprechte raad (advies) en ik weet van Allah wat gij niet weet.”

 

Nuh wenste voor zijn gemeenschap het goede en adviseerde ze, Allah zegt ook over de profeet ‘’Hud’’ het volgende:

 

أُبَلّغُكُمْ رِسَالاتِ رَبّى وَأَنَاْ لَكُمْ نَاصِحٌ أَمِينٌ [الأعراف:68

“Ik breng u de woorden van mijn Heer en ik ben voor u een eerlijke raadgever (adviseur).”

 

En zo staan er in de koran verzen over andere profeten die hun volk hebben geadviseerd, zoals de profeten saalih en shoa’ib,