Zonden en de gevolgen

 

Zonden en de gevolgen

 

Broeders, Allaah de verhevene beveelt slechts met datgene wat goed is voor zijn dienaren, en met hetgeen dat gunstig is voor onze levens en na onze levens. Vanuit deze optiek redeneert, kunnen we stellen dat zondes zondermeer behoren tot de meest schadelijke zaken dienaren en landen. Al het slechte in het wereldse leven en hiernamaals kent zijn oorsprong in het plegen van zondes en verdorvenheden.

 

Zondes, hoeveel vruchten zijn weggehaald omwille van zondes en hoeveel beproevingen heeft het veroorzaakt, en hoeveel vernedering heeft het toegestaan?

 

O moslimgemeenschap, besef dat zondes een zeer slechte effect hebben op uw individueel leven en op de gemeenschap, tevens schaadt het hart en lichaam en het is slecht voor zowel het wereldse leven als het hiernamaals. Slechts Allah (saw) weet werkelijk hoe schadelijk het is. De schadelijkheid van een zonde zal de gehele mensheid treffen en de gemeenschap in het bezonder.

 

Onder de slechte invloeden die een zonde heeft, is het niet verkrijgen van rijkdom, de verspreiding van armoede en afname van zegeningen van de dingen die de mens heeft gekregen. Er is overgeleverd dat de profeet (vrede zij met hem) gezegd heeft: ‘’de mens wordt van zijn rijkdom onthouden door zonde die hij pleegt’’.  Ibnu ‘Abbaas zegt: de goede daad leidt tot het verlichten van het gezichten, licht in het hart, zegening in rijkdom, kracht in het lichaam, geliefd zijn in de harten van mensen, en de zonde leidt tot het zwart kleuren van het gezicht, duisternis in het hart, angst in het lichaam, tekort aan zegening in rijkdom en haat in de harten van mensen omwille van de zondaar.
Wanneer zondes en ondeugd zich verspreiden in een gemeenschap, keert het tij tegen die gemeenschap, sluiten zich alle wegen voor deze gemeenschap, dan treffen de individuen in die gemeenschap de deuren van goeddeugd en voordeel gesloten, maar wanhoopt niet. Allah (swt) zegt:

 

وَمَن يَتَّقِ ٱللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مِنْ أَمْرِهِ يُسْراً [الطلاق  4:

En degenen die Allah vrezen, zal Hij van het nodige voorzien door Zijn gebod.Surah Atalaaq vers 4.

Zondes zijn oorzaak van veronachtzaamheid van dienaren ten overstaan van hun Heer, en ook tegelijkertijd het kleiner worden van de dienaar in de ogen van zijn Heer. Alhassan el Basri zei:’’ Ze werden onbelangrijk voor hun Heer, dus waren zij Hem ongehoorzaam, als zij belangrijk voor Hem waren, dan had hij hen  vervolmaakt.

 

Wanneer zich in de islamitische samenleving zondes en moewbiqaat (grote zondes) verspreiden en zich vooral afdwaling en ondeugd voordoen, dan zal dat reden zijn voor vernedering en kleinering van deze samenleving ten overstaan van al het geschapene.  In de moesnad (boek van ahadeeth) van imaam Ahmed, wordt verteld dat de profeet (vrede zij met hem) gezegd heeft: ‘’en vernedering en kleinering is voor diegene die mijn bevel negeert.’’

 

Waardigheid is slechts door gehoorzaamheid aan Allah en gehoorzaamheid van zijn boodschapper (vrede zij met hem). Allah zegt:

مَن كَانَ يُرِيدُ ٱلْعِزَّةَ فَلِلَّهِ ٱلْعِزَّةُ جَمِيعاً [فاطر:

10

Wie eer wenst, aan Allaah behoort alle eer. Surah Faatir, vers 10

 

Toen de streek qibras veroverd werd door de moslims, huilde de vrome metgezel, Abu Dharda, er werd hem gevraagd:’’wat doet jou huilen op een dag waarin Allah de islaam en zijn mensen heeft verheven? Hij antwoordde zeggende:’’ Hoe onbelangrijk (oninteressant) zijn mensen voor Allaah wanneer zij zijn bevelen verspillen, terwijl ze een gemeenschap waren die machtig, veel bezaten en heersend waren, ze Allah zijn bevelen negeerden, totdat er hetgeen van ze geworden is wat ze nu zijn (Abu Dharda bedoelt dat ze nu vernedert zijn door Allah, terwijl ze ooit verheven waren).

Op gezag van Thawbaan (moge Allah tevreden zijn met hem) is overgeleverd dat de boodschapper van Allah (Allaah’s vrede en zegeningen zijn met hem) zei: “De gemeenschappen zullen spoedig elkaar oproepen om jullie aan te vallen, zoals mensen die eten anderen uitnodigen om hun voedsel van een teil te delen.” Iemand vroeg: “Zal dat zijn als gevolg van ons kleine aantal op dat moment?” Hij antwoordde: “Nee, jullie zullen met velen zijn op dat moment, maar jullie zullen zoals het schuim zijn (dat naar beneden wordt gedragen) door een stortvloed (van water), en Allah zal de vrees voor jullie wegnemen uit de borsten (harten) van jullie vijand en al-wahn in jullie harten werpen.” Iemand vroeg: “O boodschapper van Allah, wat is al-wahn?” Hij antwoordde: “Liefde voor de wereld en afkeer van de dood.” [Sah’ieh’(authentiek), overgeleverd door Aboe Daawoed en imaam Ah’mad.]

 

Ook heeft de profeet (vrede zij met hem)

“Als jullie kooptransacties gebaseerd zijn op renten, en jullie de staarten van de koeien beetpakken en de Djihaad verlaten; dan zal Allaah vernedering op jullie neer laten komen, die Hij niet zal wegnemen totdat jullie terugkeren naar jullie geloof.”(overgeleverd door imaam Ahmed en Aboe Daawoed en de hadeeth is goed)

 

Broeders in islaam, het gevolg van zondes, is dat zondes een negatief effeect hebben op landen en mensen. Het veroorzaakt verschillende vormen van verderving in het water, lucht, landbouwgrond, vruchten, woningen etcetera. Allaah zegt:’’

 

ظَهَرَ ٱلْفَسَادُ فِى ٱلْبَرّ وَٱلْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِى ٱلنَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ ٱلَّذِى عَمِلُواْ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ [الروم:41].

 

Verderf is gekomen over land en zee door hetgeen de handen der mensen hebben gewrocht, zodat Hij hen een gedeelte van hun daden zou doen smaken, opdat zij zich bekeren. Surah Arroem vers 41

 

Allaah bedoelt met verderf in deze vers, zijn bestraffing in de vorm van een tekort aan voedsel en zegeningen, in de vorm van verdriet en pijn. Iedere keer dat ze zondigen, bestraft Allah ze.

Een vrome voorganger zei:’’ iedere keer dat jullie een zonde plegen, laat Allaah een bestraffing op jullie neerdalen.’’

 

Nu we beseffen dat dit het gevolg is van zonde, dan dienen we ons te veranderen en Allaah gehoorzamen want Allaah verandert een volk niet totdat zij zichzelf veranderen, hij zegt:’’

  ]، ذٰلِكَ بِأَنَّ ٱللَّهَ لَمْ يَكُ مُغَيّراً نّعْمَةً أَنْعَمَهَا عَلَىٰ قَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ [الأنفال:53

 

53. Dit is omdat Allah nooit een gunst die Hij een volk heeft bewezen zal veranderen totdat zij, wat in hun hart is, veranderen. En voorzeker Allah is Alhorend, Alwetend. Suraah Al-Anfaal, vers 53

 

Echter de vrome moslims die Allaah gehoorzamen zijn veilig voor de bestraffing van Allaah de Glorieuze, hij zegt:

’’ إِنَّ ٱلأبْرَارَ لَفِى نَعِيمٍ  وَإِنَّ ٱلْفُجَّارَ لَفِى جَحِيمٍ [الانفطار:13، 14]

    13. Voorwaar, de deugdzamen zijn omringd door zegeningen
14. En de slechten zijn omringd door de hel. 
Suraah infitaar, vers 13-14
Vandaar dat de vrome moslims een rust in hart hebben, ze hebben geen angsten en geen twijfel, ze hebben rust in het wereldse leven, rust in hun graf en rust in het hiernamaals. Ze vertoeven in een paradijs, die alleen de vromen kennen. Allaah zegt:

 

’’      فَمَنْ ءامَنَ وَأَصْلَحَ فَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ [الأنعام:48]

    48. die geloven en zich verbeteren, zal geen vrees komen noch zullen zij treuren.
Ow moslims, gehoorzaam daarom Allaah en zijn boodschapper en blijf weg van zondes en ongehoorzaamheid, dan zul je veilig zijn. Allaah zegt:’’

 

وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزاً عَظِيماً [الأحزاب : 72

En wie Allah en Zijn boodschapper gehoorzaamt, heeft zeker een grote overwinning behaald. Suraah Ahzaab, vers 72